Archiv: !

Ovoce do škol v 1.AS

Třída 1.AS se zapojila do projektu Ovoce do škol. Dětem z této třídy ovoce velice chutná, ale většina neumí ovoce ani zeleninu pojmenovat. Aby se to lépe naučily, zapojili jsme do poznávání ovoce všechny smysly. Děti si ovoce prohlédly, ohmataly, očichaly a nakonec došlo na ochutnávku. A samozřejmě jim paní učitelka o každém ovoci něco řekla. Také jsme si vzpomněli na tři písničky o jablíčkách.

PaedDr. Iva Gregorová,
tř. učitelka

V rámci projektu Ovoce do škol se žáci 1. AS seznámili s tím, jak se dá ovoce sušit. Nejdříve ochutnali sušená jablíčka – křížaly a sušené hroznové víno – rozinky. Rozinky děti poznaly, ale křížaly jedly poprvé. Proto si umyly jablíčka, paní učitelka jim ukázala, jak je budou krájet a pak se pustily do práce. Za pomoci paní učitelky, paní asistentky a studentky na praxi krájely jablíčka na plátky a dávaly je na papír. Papír s jablky jsme pak přenesly na topení, kde se budou několik dnů sušit. Děti byly tak šikovné, že nakonec krájely jablka zcela samostatně. Práce je velice bavila, takže nakrájely 12 jablíček! Celou třídou se linula příjemná jablečná vůně. Pokud také ještě neznáte křížaly, určitě si je podle fotografií dokážete udělat nebo přijďte do 1. AS ochutnat!

PaedDr. Iva Gregorová
tř. učitelka


V rámci projektu OVOCE DO ŠKOL si děti z 1.AS vyrobily ovocné špízy, aby viděly, že z ovoce se dá připravit svačina nebo pohoštění, které lahodí oku i chutná. Druhy ovoce (jablko, pomeranč, kiwi a banán) si děti zopakovaly, seznámily se s tím, jak bezpečně zacházet s nožem a pak podle názoru si ovoce nakrájely a střídavě napichovaly na špejle. Pracovaly s velikým zaujetím, zcela samostatně a nadšeně. A pak už se nemohly dočkat, až si připravené ovoce dají ke svačině.

PaedDr. Iva Gregorová,
tř. učitelka


V 1.AS probíhá po celý školní rok projekt OVOCE DO ŠKOL. Studentka Míša z PF UJEP v Ústí nad Labem si pro děti připravila v rámci tohoto projektu celý ,,jablíčkový den‘‘. Děti začaly den známou písničkou o jablíčkách a Ančičce, která je natrhala a pak jsme šly do kuchyňky. Aby děti poznaly, že ovoce se nejí pouze syrové, nastrouhaly si jablka a pustily se do pečení závinu. Byly velice šikovné a vůně po celé škole byla důkazem, že se nám opravdu povedl! Po návratu do třídy si děti dokreslily připravenou postavičku kuchaře, mezitím závin vychladnul a mohly začít ochutnávat. Chutnal náramně! Po krátkém odpočinku se děti seznámily s novou básničkou o jablíčku a písničkami z CD Ovoce do škol. Písničky se jim tak líbily, že si dokonce zatančily. Nezapomněli jsme ani na mazurku Měla babka čtyři jabka… A pak už na ně čekala omalovánka – veliké jablko, na které nakonec nalepily roztomilého papírového červíka. Projektový den se nám vydařil!

PaedDr. Iva Gregorová
tř. učitelka