Archiv: !

Vaříme kuskus

Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je z tvrdé pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a dále je pak formována do kuliček. Kuskus je variantou rýže nebo těstovin, používá se jako příloha k masu nebo k zeleninovým pokrmům, k omáčkám. Hodí se do ovocných i zeleninových salátů, dá se připravit na sladko jako moučník, lze ho konzumovat teplý i studený.
Žáci z 1.ročníku Praktické školy si tuto, pro nás ještě neobvyklou surovinu, uvařili. V rámci hodin Přípravy pokrmů si vyhledali zajímavé recepty a Kuskus se zeleninou i vyzkoušeli. Příprava kuskusu je jednoduchá, protože se nevaří. Jen se přelije vařící vodou, osolí a nechá v teple nabobtnat. Mezitím se krájely papriky, cibule a česnek a společně se podusily na olivovém oleji. Kořenilo se solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a kari kořením. Potom se vsypal kuskus a vše se smíchalo. Pokrm byl nejen dobrý, ale i krásně barevný. Všichni byli mile překvapeni zajímavou chutí. Recepty najdete na www.zeny.cz
napsala a foto Mgr.Ivana Horňáková