Archiv: !

Trdelník netvořila žádná trdla

Při našem pravidelném čtvrtečním vaření a pečení jsme začali hned zostra.

Část našeho kuchařského výsadku běžela s paní asistentkou nakupovat potraviny na vaření. Další část kuchtíků se pustila do přípravy polévky a to včetně domácích nudlí a třetí část se vrhla na četbu receptu oblíbeného sladkého pečiva - t r d e l n í k u.

Z receptu jsme se dozvěděli, že příprava vlastního trdelníku není příliš pracná a není tolik drahá jako na různých akcích, festivalech a trzích.

A po návratu nákupčích jsme začali akci „T R D E L N Í K“. Nejprve se musel z ingrediencí připravit kvásek. Vykynutý kvásek jsme přidali do mísy s moukou, žloutky, tukem a dalšími surovinami. Nyní započalo hnětení. Role hlavních hnětačů těsta se ujal Karlík s Jindrou. Když těsto v teple vykynulo, chlapci ho rozváleli, rozřezali na proužky a omotávali na sklenice, které nejdříve zabalili do alobalu. Ještě namotané těsto pomazali rozšlehaným bílkem a obalili ve skořicovém cukru. A potom došlo na pečení. Nevíme, kde jsme vyčetli, že příprava trdelníku není pracná…Nám to pracné připadalo, ale výsledek se rovnal voňavé mňamce. Ještě večer nám ruce voněly skořicí a to jsme se, prosím, umyli. Doufáme, že všichni zúčastnění.

Upekli jsme trdelníky a poobědvali rajskou polévku s domácími nudlemi a halušky se slaninou a sýrem.

A jestli si myslíte, že něco zbylo? ANO! Zbyla halda špinavého nádobí. S tím jsme si také vzorně poradili. Ještě zbývá něco dodat!

Vaříme zase ve čtvrtek, ale po jarních prázdninách.

Krásné jarní prázdniny přejí žáci PŠ1A, paní asistentka s třídní učitelkou.

 

Fotografovala a zápis  provedla Mgr. M. Kršková