Archiv: !

Svět kachlových kamen

Minulý týden žáci tříd PŠ1A a PŠ2B navštívili zajímavou výstavu s názvem „Svět kachlových kamen“.

Po úvodním přivítání jsme se seznámili s prvotní výrobou kachlí, která na našem území započala v 15. století. Z 15. století jsme se přenesli do 16., 17., 18. až do 19. století. V jednotlivých stoletích se vyráběly kachle  s různými  motivy, ale také začala výroba kachlových kamen a to za účelem tepla. Seznámili jsme se  s pracovním nářadím kamnářů, hrnčířským kruhem,…a dozvěděli se, že kamna nejprve zdobila hrady, zámky, měšťanské domy. Teprve později se přešlo k tomu, že sloužila jako „kotelna místností“ v době chladných dnů. Aby služebnictvo nerušilo panstvo při jejich zábavě, bylo do kamen přikládáno z jiné místnosti. K tomu sloužila malá vrátka ukrytá před zraky panstva. Shlédli jsme dokumentární film o výrobě kachlí, rekonstrukci kachlových kamen v minulosti i v současné době .  Umu „Mistrů kamnářského cechu“ je využíváno i v dnešní době. V průběhu  prohlídky jsme řešili jednoduchý znalostní test.

Závěr výstavy patřil našim praktickým dovednostem. Obdrželi jsme kachli s různým motivem a obrázek na ní, jsme si podle vlastní fantazie vymalovali a vzali s sebou domů.

Prohlídka v muzeu byla poučná a zajímavá pro žáky, ale i pedagogický personál, který nás doprovázel. Již nyní se těšíme na další spolupráci muzea a naší školy.

Děkují třídní učitelky, asistentky spolu se žáky PŠ1A a PŠ2B.

 

 

Text a foto: Mgr. M. Kršková