Archiv: !

Tvoříme si cvičný byt

Co se v mládí naučíš…..

 

V ŠVP naší školy máme v rámci některých předmětů učivo, které souvisí s domácností. Měli bychom se naučit, jak o domácnost pečovat, jak je vhodné si ji účelně vybavit. V rodinné výchově se žáci učí také péči o dítě. A tak nás napadlo, že by bylo pěkné vytvořit prostor, kde by si žáci vše mohli sami vyzkoušet a natrénovat pro svou budoucnost. Začali jsme pěkně od začátku, po vyklizení prostoru jsme sádrovali, malovali, natírali zárubně, tapetovali. Samozřejmostí byl také úklid po malování. Pěkně jsme se u toho zapotili. Náš byt dostal nové lino a celý prostor zútulnil.

 

Pak už jsme stěhovali nábytek a vymýšleli, jak to udělat, aby to bylo v bytě pěkné.

 

Teď už nám nic nebrání v tom chodit do bytu pravidelně a naučit se vysávat, vytírat, stlát postele nebo třeba utřít prach, umýt koupelnu. To vše je potřebné, aby žáci mohli pomáhat doma maminkám nebo si tyto dovednosti osvojili pro budoucí život ve své domácnosti.

 

Cvičný byt by měl sloužit všem žákům naší školy. Věříme, že praktické vyzkoušení si domácích prací naše žáky bude bavit a zjistí, že bez práce nejsou koláče, a že pro hezký a útulný domov je potřeba přiložit ruku k dílu.

Mgr. Věra Tučková