Archiv:

Školní projekt v rámci OP JAK

Žáci vyrazili za zážitky do Otevřeného mlýna - 5. A, 5. B, 6. A, 6. B, 7. A, 8. A, 6. AS

V obci Kačice je k vidění historický mlýn, který je otevřen žákům různého věku a nabízí netradiční aktivity. Autobusem je to z Mostu 1h cesty.

V adventním čase jsme měli možnost poznat prostředí tohoto Otevřeného mlýna. Jako první nás na kraji zasněžené zahrady upoutala JURTA, což je netradiční druh obydlí ve tvaru kruhu. Uvnitř jurty bylo krásně teplo, protože byla vyhřívána kamny. Chvilku jsme si povídali o vánočních tradicích a potom jsme vyrazili ven do zimy, vyzkoušet si, zda bychom se v přírodě uměli zahřát sami bez vymožeností moderní civilizace. Někteří z nás si úplně poprvé vyzkoušeli sekání sekerkou, což byl neobyčejný zážitek. Nasekané dříví posloužilo jako dobrý základ pro založení ohně, na kterém jsme si ohřáli vodu na čaj. Úkol splněn, v přírodě bychom se o sebe uměli postarat!

Další výzvou byla Úniková hra, která prověřila naše schopnosti logického myšlení, týmové spolupráce a orientace v prostoru. K jednotlivým stanovištím jsme postupovali podle mapy, luštili jsme zašifrované vzkazy, vyzkoušeli jsme si lití vosku a pouštění skořápkových lodiček, občas jsme i bloudili, ale nakonec jsme dosáhli našeho cíle – našli jsme poklad! Ten jsme si naštěstí rozbalili už zase pěkně v útrobách vyhřáté jurty a k tomu jsme si vyrobili netradiční ozdoby pomocí 3D pera.

Takto strávený školní den byl pro nás vzrušujícím zážitkem, těšíme se, co dalšího nás čeká příště.

 

Text: Mgr. Blanka Kučerová

Foto: Mgr. Ludmila Prokopová a Mgr. Ivana Žižková