Archiv:

Školní projekt v rámci OP JAK

INOVATIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ – PROJEKTOVÝ DEN 1. A, 5. A. 5. B a 6. C - Páťáci a šesťáci připravili vánoční aktivity pro prvňáky

Vánoční čas je obdobím, kdy se snažíme jeden druhého potěšit, abychom se cítili výjimečně a mohli společně zažít kouzelné sváteční chvíle.

                S tímto záměrem přichystali žáci starších ročníků několik netradičních zážitkových vánočních her pro nejmladší žáky naší školy. Páťáci a šesťáci věnovali hodně času přípravě – pečlivě chystali překvapení pod věštecké hrníčky, k tomu vyhledávali informace na internetu, aby své spolužáky zaujali a hezky pobavili. Dále stříhali a laminovali hrací karty pro vánoční pexeso, chystali na lavice výstavku nejrůznějších symbolů Vánoc a také věnovali hodně času přípravě hry, při které se museli naučit pracovat s generátorem QR kódů. Pro tento úkol si půjčili z odborné učebny školní iPady a učili se zcela nový postup kódování obrázků, testovali, zkoušeli a vychytávali chyby, aby vše fungovalo, tak jak má.

Když bylo vše nachystáno, pozvali starší žáci prvňáčky do svých tříd a netrpělivě očekávali, jak se jim připravené vánoční hry budou líbit. Dopadlo to perfektně! Vánoční pexeso děti moc bavilo, hledaly po třídě správné dvojice a také si od starších spolužáků nechaly ochotně vysvětlit význam vánočních tradic a symbolů. Při věštění z hrníčků jsme si všichni užili hodně legrace, je zábavné po zamíchání hrníčků objevit předmět, ke kterému vám kamarád vypráví příběh s předpovědí blízké budoucnosti, které ani nechcete věřit. A nakonec hra s iPady, to byla taky pecka! Prvňáčkové pospíchali s tablety v ruce od jednoho QR kódu k druhému, jen aby jako první mohli po načtení skenerem odhalit, jaký obrázek se pod ním skrývá. Byla radost sledovat, jak je hra baví. Na závěr jsme se rozloučili společným zpěvem vánoční koledy a slíbili si, že se budeme v tomto duchu setkávat častěji.

 

Text: Mgr. Blanka Kučerová

Foto: Mgr. Ivana Žižková a Mgr. Ludmila Prokopová