Archiv: !

Vánoční pečení

Charakteristika projektu: Pečení vánočního pečiva, má mezioborový a mezikulturní charakter:
- přispívá k utváření dobrých mezilidských vztahů ve třídě i mimo ni,
- utváří a rozvíjí základní dovednosti pro spolupráci,
- rozvíjí dovednosti pro pozitivní naladění mysli – uvolnění, relaxace,
- přispívá k obohacování vztahů mezi kulturami, jejich tradicemi,
- rozvíjí respektování pravidel práce v kolektivu,
- rozvíjí schopnost pracovní výdrže, koncentrace na pracovní výkon a jeho dokončení,
- rozvíjí pozitivní vztah k manuální činnosti.


Výroba ozdob ze slaného těsta podle p.uč. Vondráčkové a třídy 7.A (viz foto)

Pomůcky:
hladká mouka
sůl
voda
koření: celý pepř, nové koření, hřebíček
štětec, nůž, nůžky, váleček, podložka, brčko na vytvoření dírek pro pověšení,
formičky, špejle

Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek soli
3/4 hrnku vody
Zpracovat v míse na hladké těsto,které uložíme do mikrotenového sáčku,aby neosychalo.

Výroba:
Z těsta vyválíme placku,ozdoby vykrajujeme pomocí formiček a nebo tvarujeme rukama.Zdobíme kořením, lístečky,kuličkami a kytičkami z těsta. Vše lepíme vodou. Zdobit můžeme též nastříháním nůžkami.Hotové ozdoby asi týden sušíme na topení a pak sušíme v troubě při teplotě 100° C,před dopečením potřeme slanou vodou,zvýšíme teplotu na 200°C a dopečeme,aby ozdoby získaly nahnědlou barvu.Pro lepší vzhled a trvanlivost můžeme nalakovat bezbarvým lakem.Těsto lze i přibarvovat potravinářskými barvami a nebo upečené barvit temperovými barvami a pak nalakovat.