Archiv: !

Vaříme

V rámci projektu „Zdravá pětka“ a v rámci PČ, jsme dne 10. 5. 2011 vařily s dívkami z 8. ročníků. Snažili jsme se hlavně v první řadě nejen o to, aby nám jídlo chutnalo, ale také o to abychom se drželi zásad správné výživy. Připomněli jsme si potravinovou pyramidu, kterou jsme vytvářeli na začátku školního roku.
Potom jsme se samozřejmě museli shodnout na tom, co budeme vařit, aby nám to chutnalo všem. Nakonec jsme se rozhodli pro zapékané těstoviny se zeleninou. A k tomu okurkový salát. Udělali jsme si seznam a šli jsme nakoupit suroviny na vaření. Potom jsme si vše připravili na pult v kuchyňce a rozdělili jsme si práci. Některé dívky připravovaly okurkový salát, jiné krájely salám, cibuli a připravovaly zeleninu a ostatní dávaly vařit těstoviny. Vzhledem k tomu, že nás bylo celkem 8, šla nám práce od ruky.
Mezitím co se již uvařené a smíchané těstoviny společně se zeleninou, salámem a vajíčky zapékaly v troubě, společně jsme prostřeli. Také jsme se snažili o to, abychom si stoly připravili tak, aby se nám stolovalo dobře. Nezapomněli jsme ani na květiny na stůl.
Po upečení těstovin jsme si společně nandali jídlo na stůl a s chutí jsme se do něj pustili. Bylo to výborné, a hlavně dívky byly pyšné na to, že vše společnými silami zvládly. Každá si napsala recept a řekla, že to zkusí sama uvařit doma, třeba pro rodiče.
Po společném jídle, jsme také společně umyli a uklidili nádobí a pak také samozřejmě dali do pořádku celou kuchyňku. Dívkám se tato tříhodinovka velmi líbila a rádi by si ji zopakovaly. Určitě se domluvíme na dalčím vaření a nebo pečení něčeho dobrého.