Archiv: !

Jidáše

Před Velikonocemi jsme hledali na internetu tradiční pečivo, které se odedávna peče právě na oslavu svátků jara. Objevili jsme jidáše z tradičního kynutého těsta. Recept jsme opsali, udělali seznam surovin, které musíme nakoupit a jako každou středu, kdy máme přípravu pokrmů a vaříme ve cvičné kuchyňce, jsme zadělali těsto. Pěkně nám vykynulo, takže se s ním pracovalo jako s modelínou. Vůbec se nelepilo a krásně drželo ve tvaru, který jsme mu dali. Vznikly tak tradiční smotané copánky, ale i zajíčkové, ptáčci, kuřátka, vajíčka a pavoučci. Potřené vajíčkem před pečením získaly jidáše krásnou zlatavou barvu.
Když už jsme naplánovali velikonoční menu, tak jsme si i pizzu udělali ve tvaru velikonočního vajíčka. Rádi experimentujeme, takže jsme tentokrát použili těsto s ovesnými vločkami. Pizza byla překvapivě dobrá a určitě zdravější, než vyrobená z bílé mouky. Ve vločkách je totiž vláknina, která působí ve střevech jako kartáč
Napsala Mgr.Ivana Horňáková a žáci z II.PrŠ