Archiv: !

22 kilogramů práce

Praktická škola zpracovávala obrovskou dýni v rámci předmětu Příprava pokrmů.

Na školní zahradě jsme letos vypěstovali několik obrovských dýní, které však zaujaly i zloděje. Takže během posledního prázdninového víkendu ty největší zmizely přes plot školy. My pěstujeme odrůdu Hokkaidó na vaření, protože obsahují spoustu tělu prospěšných živin. Z loňska už umíme výbornou polévku, zapečenou rýži a linecký koláč s dýňovou náplní. Letos jsme využili šesti hodin Přípravy pokrmů a zpracovali jsme celou obrovskou dýni. Dvě hodiny trvalo loupání, krájení a strouhání. Potom jsme si uvařili džem, upekli perník a zamrazili jsme si sáčky strouhané dýně, které během roku použijeme na polévku nebo moučníky.

 

Dýně Hokkaidó je u nás známá poměrně krátkou dobu. Svým původem je z Nové Anglie. Byla však představena v Japonsku, kde se rozšířila, a odtud také pochází její název. V současnosti patří pro svoji výbornou chuť, schopnost vázat toxiny a široké spektrum vitamínů mezi jeden z nejoblíbenějšíchbioproduktů.