Slané zobání, sladké mlsání
Pomalu se stává tradicí, že na přelomu října a listopadu naše okolí zaplaví různě vyzdobené, rozsvícené dýně.
I u nás ve třídě se objevila jedna pěkně urostlá dýně ze zahrádky. Začali jsme dlabat a překvapilo nás, kolik se uvnitř dužiny ukrývá velkých semínek. Přišlo nám líto, je jen tak vyhodit. Rozhodli jsme se, že je dále zužitkujeme a uděláme z nich slanou dobrotu – pražená dýňová semínka. Není to jen tak, nejdříve musíte každé semínko pořádně očistit od dužiny, připadáte si jako Popelka. Pak je potřeba semínka pořádně usušit, nejlépe přes noc na topení. Teprve potom je můžete na trošce oleje opražit do zlatova. Zbývá jen posolit, či promíchat s nějakým kořením. Když už jsme byli v kuchyňce, upekli jsme si rovnou oblíbenou mramorovou bábovku. Pak už jsme jen ochutnávali, zobali a co jsme si upekli, to jsme si snědli :o).
Třída 10. BS, Mgr. Lenka Frolíková