Archiv: !

Podzim ve třídě 4. A

Podzim vždy dokáže překvapit

Barevností, různorodostí plodů dozrávajících na zahradách, polích, na loukách. Toho jsme se rozhodli využít a udělali si ve třídě projektový týden na téma: PODZIM.

V hodině ČS jsme vyrazili na louku v blízkosti školy, kde jsme pozorovali podzimní krajinu – opadávání stromů, barevnost listů, zvířata, houby, rostliny. Nasbírali jsme si listy, trávy, šípky, trnky, jeřabiny, hloh, kaštany, žaludy, větvičky, uschlé květiny.

V hodině ČJ jsme si nejprve povídali o podzimu, podzimních měsících, co se všechno na podzim odehrává v přírodě, na zahradě, v lese, na poli, jaké je počasí, co můžeme na podzim dělat. Prohlédli a roztřídili jsme obrázky podzimních druhů ovoce a zeleniny. Vymýšleli jsme věty, vlastnosti O a Z. Všech informací jsme využili při práci v pracovním sešitě.

V hodině M jsme sčítali, odčítali a násobili. Nebyly to ale normální příklady napsané do sešitu, ale příklady  kaštanové, žaludové a šípkové. V hodině geometrie jsme z kaštanů „rýsovali“ geometrické tvary – kruh, čtverec, obdélník, trojúhelník. Nejprve ve dvojicích a nakonec jsme společně vytvořili velké geometrické tvary.

Podzimní téma se objevilo i v hodině HV. Připomněli jsme si písničky: Pyšný drak; Vlaštovičko, leť; Listopad, listopad; Koulelo, se, koulelo; Měsíce a novou písničku Jaro, léto, podzim, zima.

Ve VV jsme si zopakovali podzimní barvy – aby snad někdo nenakreslil modrý list a konečně využili nasbírané listy. Ty jsme použili jako tiskátka. Práce nám šla pěkně od ruky, takže za chvíli byla ve třídě hromada nových listů. Tuto aktivitu si pro nás připravila praktikantka z VOŠ Most.

Při PČ  přišli na řadu dýně vypěstované na školní zahradě a nasbírané přírodniny. To byla ale práce. Protože dýně byly docela tvrdé, museli jsme použít kladiva, špendlíky, dlouhé hřebíky a hlavně naší zručnost. Ale práce se nám vydařila a tak máme ve třídě pěkná strašidýlka – dýňáky.

Celý týden se nám vydařil, ale tím podzim v naší třídě ještě nekončí. V kuchyňce jsme již upekli závin z jablek, dále nás čeká výroba draků na Drakiádu, výroba závěsných lucerniček z cukrové řepy, další cvičení a články v českém jazyce, přírodovědě a určitě ještě použijeme nasbírané kaštany a žaludy, které nakonec pošleme zvířátkům do lesa.

 

Foto a text: Mgr. Martina Čáková