Archiv: !

Don Quijote de la mAncha

aneb pan profesor a vychovatelka Ancha

 

V rámci projektu Podpora kultury – 400 let Cervanta zhlédli žáci z 6. A představení Divadla Klauniky Brno - Don Quijote de la mAncha.

 

Divadelní kus byl volně inspirován slavným humoristickým dílem Don Quijote de La Mancha velkého renesančního španělského romanopisce Miguela de Cervantese y Saavedry. Šlo o velmi komunikativní a vtipné představení. Volnému sledu gagů a veselých scének vévodili 2,38 m vysoký pan profesor španělského jazyka a literatury a 120-ti kilogramová vychovatelka „Anča“ pracující na kominickém internátě ve Šlapanicích.

 

Velkým pozitivem legendární inscenace, v režii Bolka Polívky, byla její interaktivnost. Autoři vycházeli z Komenského „Školy hrou“. V průběhu celého představení byli žáci aktivně zapojováni do děje a někteří z nich dokonce stanuli na jevišti vedle herců. Po počátečním ostychu se jim to nakonec velmi líbilo. Výbuchy smíchu byly důkazem toho, že se všichni velmi dobře bavili.

 

Toto představení přispělo k ozvláštnění školní výuky a žáci se nenásilnou formou seznámili s jednou nejznámější postavou světové literatury.

 

 

 

 

 

Text a foto: Mgr. Dagmar Křížová