Archiv: !

Exkurze do porcelánky Thun

V rámci výuky ručních prací jsme se vypravili do známé porcelánky Thun v Klášterci nad Ohří.

Jelikož jsme zvyklí cestovat vlakem, ani tentokrát to nebylo jiné.

Z klášterského nádraží nám cesta do porcelánky trvala asi 30 minut.

V infocentru porcelánky jsme byli přivítáni usměvavými slečnami, které nás seznámily s bezpečností v provozu, kde jsme se později pohybovali. Aby nám vystačili síly, posvačili jsme a teprve potom se vydali na prohlídkový okruh výrobou.

Dozvěděli jsme se, že porcelánku založili již v roce 1794 hrabata Thun – Hohenstein a od té doby se v továrně vyrábí a do celého světa vyváží kvalitní porcelánové výrobky. V malém expozičním sále jsme si prohlédli výrobky porcelánky. Byly tam jídelní soupravy, kávové a čajové servisy, dětské jídelní sady,…zkrátka nádherné věci, které by měl každý osobně vidět. Prohlídkový okruh výrobou byl zajímavý a hlavně poučný. Dozvěděli jsme se, že se porcelán vyrábí z křemičitého písku, živce a kaolínu. Viděli jsme žáruvzdorné pece, kde se vypaluje porcelán.  Zkusili jsme si k hrníčkům připevnit ouška, ale byl to pěkný fofr, protože v továrně skoro všechen porcelán „běhá“ po pasech. Samozřejmostí je i ruční výroba, která je pro pracovníky velmi náročná.

Nejlepší byl závěr exkurze, protože jsme si mohli v porcelánové školičce ozdobit talířek různými motivy a hlavně technikou, kterou jsme dosud neznali.

Celý prohlídkový okruh byl zajímavý, pěkný, krásný, úžasný, bezvadný,…A ještě jednu zajímavost vám řekneme. V této továrně se natáčel film Holky z porcelánu a mohli jsme se na něj podívat hned v sobotním podvečeru v televizi.

Děkujeme všem zaměstnancům porcelánky, kteří k nám byli milí, ochotní, usměvaví, …prostě holky z porcelánu.

Žáci PŠ2A, PŠ2B, třídní učitelky a paní asistentky z Mostu

Text a foto: Mgr. M. Kršková