Archiv: !

Mikulášská nadílka...

...ve třídě 1. A

Svátek svatého Mikuláše připadá na 6. prosince, vždy však přichází v předvečer svého svátku. Svatý Mikuláš je uctíván mimo jiné jako patron dětí, a tak si jeho příchodem připomínáme jeho život i to, jak důležité jsou děti v našich životech.

Mikuláš nikdy nechodí sám. Vždy přichází s andělem a čertem. Anděl představuje dobro a je ochráncem dětí před čertem, který je má malinko postrašit. Tato trojice si zpravidla s dětmi promluví. Mikuláš může dětem připomenout jejich drobné hříchy.  Děti mu obyčejně přislíbí, že se v dalším roce polepší. Čert by měl v pozadí působit jako výstraha. Anděl naopak stojí blíže dětem. Přichází s košíkem, ve kterém jim nese nadílku.  Někdy může také nést knihu hříchů, kterou Mikulášovi podává ke čtení. A čert rozhoduje o tom, zda skončí hříšník v pekle.

Letošní Mikulášská nadílka probíhala přibližně tak, jak je výše napsáno. Prvňáci se báli čerta, ale když zjistili, že k nám do školy přišli jen hodní čertíci a čertice, bez obav shlédli Čertovskou pohádku. Mikulášovi zazpívali písničku, slíbili mu, že nebudou zlobit a poděkovali za dobroty, které dostali.  

Text a foto:  Mgr. Dagmar Křížová