Archiv: !

Krtek a autíčko…

…pohádka pro prvňáky

Pohádky o Krtečkovi baví děti po celá desetiletí. Krteček toho sice moc nenamluví, přesto ale tahle rozesmátá postavička svými příběhy dokázala oslovit spoustu dětí po celém světě. Zdeněk Miller, který malé kreslené zvířátko stvořil, svou postavu rozvíjel desítky let a vytvořil více než 50 epizod.

Jeden z příběhů o Krtečkovi - „Krtek a autíčko“, natrénovali a předvedli svým spolužákům z první třídy i třídnímu kolektivu žáci z čtenářského klubu ZŠ.

Pro mladší kamarády měli kromě zmíněné pohádky připraveny také omalovánky s motivem Krtečka. Prvňáčkům se pohádka líbila a snahu kamarádů odměnili potleskem. Následně si společně povídali o příbězích, které znají, ale například i o tom, že se Krteček podíval do vesmíru nejen v příběhu „Krtek a raketa“ z roku 1965, ale i o pětačtyřicet let později na palubě skutečného raketoplánu. Kosmonaut Andrew  Feustel si jej totiž vybral jako maskota na poslední let raketoplánu Endeavour. V současné době je astronaut s Krtečkem na dalším, tentokrát půlročním pobytu na vesmírné stanici ISS. Na myšlenku vzít malého hrdinu do vesmíru, přivedla A. Feustela manželka Indira, původem Češka, která příběhy o Krtkovi předčítala před spaním svým synům.

 

 

Foto: Mgr. Ludmila Prokopová

Text: Mgr. Dagmar Křížová