Archiv: !

Unikátní dětskou atrakci na Benediktu...

...obdivovali žáci 3. B a 2. A

V krásném jarním dopoledni se vydali žáci 2.A a 3.B do rekreačního areálu Benedikt. Tento oblíbený areál, známý svou pestrou nabídkou volnočasových aktivit, se stal místem jedinečného zážitku a to díky nové dětské atrakci, která by určitě nadchla i slavného antického vědce Archiméda.

Atrakce, kterou žáci navštívili, je interaktivní vodní hřiště založené na principech hydrodynamiky. Hlavním lákadlem tohoto hřiště je obří Archimédův šroub, který děti mohou samy pohánět. Tento starodávný vynález, který Archimédes před více než dvěma tisíci lety navrhl pro přečerpávání vody, zde plní úlohu zábavného a poučného prvku.

Na hřišti se nachází také několik vodních koryt, do kterých mohou děti pumpovat vodu a následně je otevírat a zavírat pomocí různých uzávěrů a stavidel. Tímto způsobem mohou kontrolovat tok vody a vytvářet malé vodní přehrady a vodopády. Žáci tak měli příležitost na vlastní oči vidět a pochopit základy fyzikálních zákonů, jako je například vztlak nebo proudění kapalin.

Největší pozornost si však získal již zmíněný Archimédův šroub. Žáci se s nadšením střídali v otáčení klikou, která poháněla šroub, jenž zvedl vodu z dolní nádrže do vyšší úrovně. Tento proces vzbudil mezi žáky obrovské nadšení, neboť si mohli přímo vyzkoušet, jak funguje v praxi.

Nová atrakce s vodními prvky a Archimédovým šroubem se ukázala být nejen skvělým nápadem, jak strávit čas venku, ale také hodnotným vzdělávacím nástrojem, který dětem přibližuje vědu zábavnou formou.

Žáci se vrátili do školy plni dojmů a nadšení. Mnozí z nich se dokonce zajímali o další fyzikální a technické koncepty, které by mohli prozkoumat. Návštěva rekreačního areálu Benedikt a jeho unikátní atrakce tak nejen obohatila žáky o nové znalosti, ale také podnítila jejich zvědavost a chuť k dalšímu poznávání.

Tento zážitek se určitě hluboce zapíše do paměti žáků. A kdo ví, možná se mezi nimi skrývá budoucí vynálezce, který jednou naváže na odkaz velkého Archiméda.

Text:  Mgr. Dagmar Křížová

Foto:  Mgr. Karolína Cibuzarová